Het zag er allemaal redelijk uit. Maar de dag is toch finaal in de soep gedraaid.
Om dat feit te vieren, een goed preisoep recept:
Ingrediënten voor 10 personen
1 kg prei 
500 g aardappel 
300 g uien 
300 g bleekselder 
3,5 l blanke fond 
150 g boter 
kruidenboeket 
peper en zout
Bereidingswijze
Houd van 1 preistaaf het preiwit afzonderlijk om later het garnituur te bereiden. 
Snij de prei in de lengte in twee, was ze zeer grondig en snij nadien in grove stukken 
Snij de bleekselder en de ui in grove stukken 
Schil de aardappelen en snij deze in grove stukken 
Smelt 100 g boter en stoof de stukken preiwit, bleekselder en ui zonder te kleuren 
Bevochtig met de ontvette blanke fond 
Voeg het kruidenboeket toe 
Voeg de aardappelen toe 
Laat gedurende 30 minuten zachtjes gaarkoken 
Verwijder het kruidenboeket en zeef de soep door een roerzeef of mix met een staafmixer 
Breng de soep op smaak met peper en zout 
Giet door een puntzeef 
Breng opnieuw aan de kook en schuim af 
Voeg het garnituur toe 
Garnituur
Snij het wit van 1 staaf prei in julienne (reepjes van 1 mm dik en 4 cm lang 
Smelt wat boter en stoof hierin preiwitjulienne (zonder te kleuren) 
Bevochtig met wat blanke fond en laat zachtjes gaarkoken (ongeveer 1 minuut) 
Doe de preiwitjulienne samen met het kookvocht bij de soep
Dit is artikel hoort tot de rubriek Soepen.
Het kreeg de sleutelwoorden prei, pureesoep mee.